Често поставувани прашања

Дали идентитетот на известувачите ќе биде заштитен?

Формуларот за известување е доверлив и анонимен. За да го заштитиме идентитетот на известувачите, не бараме никакви лични информации за идентификација. Исто така, бараме кога ќе го пополните формуларот да не вклучувате никакви информации со кои би можеле да ве идентификуваат.

Дали некој, вклучително и ГХИ, ќе знае дека сум ја посетил страницата со известувања и дека сум пополнил формулар?

GHI серверот ја собира IP адресата на посетителите на веб -страницата. IP адресата е единствена адреса која го идентификува уредот на Интернет и неговата локација (град, земја). Исто така, идентификува и кој ја плаќа за интернет конекцијата. Затоа, ако користите сопствен компјутер, овие информации може да се искористат за да се утврди дека е користен вашиот компјутер, но не и кој го користел. Подобро е да користите јавен уред, на пр. од интернет кафуле или пристап до формуларот преку виртуелна приватна мрежа (VPN). VPN е поставен како апликација на вашиот уред. Кога пристапувате до формуларот користејќи VPN, ја пренасочува вашата интернет конекција, што ја прави посигурна и ви помага да останете анонимни.

Дали работодавец ќе знае дека сум ја посетил страницата со известувања и дека сум пополнил формулар?

Некои фирми се во состојба да ги следат компјутерите кои се вклучени во нивната мрежа, и од кои компјутери е посетена веб -страницата на известувачите. Потенцијално, може да бидете идентификувани од нив. Поради оваа причина, постојат голем број заштитни мерки што ви препорачуваме да ги следите:

 1. Не го користите службениот телефон или компјутер
 2. Не го користите интернетот на фирмата
 3. Отворете на веб-страница во “приватен“ или “инкогнито“ прозорец со кој ќе оневозможите другите да пребаруваат во историјата на web browser-от.
  • Chrome: Windows, Linux, или Chrome OS: Притисни Ctrl + Shift + n , Mac: Притисни ⌘ + Shift + n
  • Firefox: Windows, Linux: Притисни Ctrl + Shift + p , Mac: Притисни ⌘ + Shift + p
  • Safari: Mac: Притисни ⌘ + Shift + nSafari: Mac: Press ⌘ + Shift + n
  • Edge: Windows, Linux: Притисни Ctrl + Shift + p , Mac: Притисни ⌘ + Shift + n

Доколку ги земете во предвид овие заштитини мерки, скоро е невозможно да се утврди дека воопшто сте испратиле некаков формулар.

Дали известувачите користат колачиња и дали би можеле да ме идентификуваат?

Овој вебсајт и формуларот на известувачите не користат колачиња.

Можно ли е некоја трета страна да ги пресретне информациите кои сум ги навел во формуларот?

Информациите може да се пресретнат само за краток временски период, кога ќе го поднесете формуларот и кога неговата содржина ќе се пренесе на нашиот сервер. Како и да е, содржината на формуларот е шифрирана (користејќи HTTPS) и затоа е неверојатно кога било кој ќе го пресретне протокот на податоци, нема да може да ја дешифрира содржината.
Откако податоците од формуларот ќе бидат доставени до ГХИ, тие се чуваат одделно од сите информации за користената ИП адреса, уред или мрежа. Анонимно се чува на нашиот безбеден, самостоен и посветен сервер, под јурисдикција на ЕУ, во согласност со прописите на ЕУ. Во оваа фаза, ќе биде невозможно да се поврзе формуларот со вашиот уред или мрежа.

Како се користи информацијата која сум ја испратил?

Анонимните информации се оценуваат од експерти назначени од ГХИ. Доколку експертите заклучат дека во извештајот е потребна интервенција од причини за безбедност на храната, ќе биде испратена дојава до специфичните власти за безбедност на храната во земјата со препорака да се испита пријавениот инцидент.