Često Postavljena Pitanja

Hoće li identitet zviždača biti zaštićen?

Obrazac za uzbunjivanje je povjerljiv i anoniman. Da bismo zaštitili identitet zviždača ne tražimo nikakve lične podatke. Takođe molimo da prilikom popunjavanja obrasca ne unosite nikakve podatke koji bi vas mogli identifikovati.

Hoće li neko, uključujući GHI, znati da sam posjetio stranicu zviždača i ispunio obrazac?

GHI server prikuplja IP adrese posjetioca web stranice. IP adresa je jedinstvena adresa koja identifikuje uređaj na internetu i njegovu lokaciju (grad, država). Takođe identifikuje ko plaća internetsku vezu. Stoga, ako koristite vlastiti računar, ove informacije mogu se koristiti za utvrđivanje da se vaš računar koristi, ali ne i ko ga je koristio. Bolje je koristiti javni uređaj, npr. u internet kafeu ili za pristup obrascu putem virtuelne privatne mreže (VPN). VPN je postavljen kao aplikacija na vašem uređaju. Kada pristupite obrascu pomoću VPN-a, on preusmjerava vašu internetsku vezu, čineći je sigurnijom i pomaže vam da ostanete anonimni.

Hoće li moj poslodavac znati da sam posjetio stranicu zviždača i ispunio obrazac?

Neke kompanije možda mogu pratiti koji su računari, dok su prijavljeni na njihovu mrežu, posjetili web stranicu zviždača. Oni bi vas potencijalno mogli identifikovati. Iz tog razloga, postoji niz mjera zaštite koje preporučujemo da se pridržavate:

 1. Nemojte koristiti telefon ili računar kompanije
 2. Ne koristite internet kompanije
 3. Otvorite web stranicu u "privatnoj" kartici ili "inkognito" prozoru, to će spriječiti da se web stranica prikaže u istoriji vašeg web pregledača.
  • Chrome: Windows, Linux, or Chrome OS: Press Ctrl + Shift + n , Mac: Press ⌘ + Shift + n
  • Firefox: Windows, Linux: Press Ctrl + Shift + p , Mac: Press ⌘ + Shift + p
  • Safari: Mac: Press ⌘ + Shift + n
  • Edge: Windows, Linux: Press Ctrl + Shift + p , Mac: Press ⌘ + Shift + n

Ako preduzmete ove mjere opreza, biće gotovo nemoguće saznati da ste ikada predali obrazac.

Da li obrazac za zviždače koristi kolačiće i hoće li me identifikovati?

Ova web stranica i obrazac za zviždače ne koriste kolačiće.

Da li je moguće da treća strana presretne informacije koje dodam u obrazac?

Informacije se mogu presresti samo u kratkom vremenskom periodu kada pošaljete obrazac i njegov sadržaj se prenese na naš server. Međutim, sadržaj obrasca je šifriran (pomoću HTTPS-a) tako da je malo vjerovatno i kada neko presretne tok podataka, ne bi mogao dešifrirovati sadržaj.
Nakon što se podaci obrasca predaju GHI-u, čuvaju se odvojeno od svih informacija o IP adresi, uređaju ili mreži koja se koristi. Anonimno je pohranjen na našem sigurnom, samostalnom i namjenskom serveru, pod jurisdikcijom EU, u skladu sa propisima EU. U ovoj fazi biće nemoguće povezati obrazac sa vašim uređajem ili mrežom.

Kako se koriste informacije koje dostavljam?

Anonimne informacije procjenjuju stručnjaci koje imenuje GHI. Ako stručnjaci zaključe da izvještaj zahtijeva intervenciju iz razloga bezbjednosti hrane, biće poslato upozorenje nadležnim tijelima za bezbjednost hrane sa preporukom da istraži prijavljeni incident.